For tiden nyder jeg “frugterne af min høst”. Det vil sige, at jeg i efteråret havde fået et par kvæder, som jeg kogte til kvæde kompot og lukkede ind på glas. Efterhånden kommer de frem – det blev til fire små glas – og er dejlige til oste eller retter som med fordel kan ledsages af chutney eller en smule kompot.
Kvæder er en frugt, der minder om æbler, men er lidt pæreformet, måske i retning af en citron.
Smagen derimod er helt sin egen. De dufter dejligt, men er med god grund ikke populære i rå form.
Når de koges, får de en speciel smagsretning og med deres usædvanlige høje indhold af pektin, er de velegnede til marmelader og kompot.
I middelalderen var det en ganske almindelig anvendt frugtsort og brugtes ofte til at bage kvædebrød. I dag er det nærmest eksotisk hvis man støder på dem, og heldig hvis man kender nogen med et kvædetræ.
Kvæde kompot
4 kvæder
8 dl vand
350 g sukker
saften af 2 citroner
nelliker, stjerneanis, sort peber og kanel
Skræl kvæderne, men “stik mig ikke 1/2 kvæde“,
læg dem i vandet- tilsat citron saften og krydderier – og kog dem endelig i hele stykker!
Medens de koger til de bliver bløde, skifter farven og aromaen.
Når de er møre tages de op, skæres i terninger og blendes ganske kort sammen med en del af dens lage til det har en rimelig marmeladeagtig konsistens. Men husk at det bliver mere fast når kompotten er helt afkølet.
Find et par kønne glas, gør dem klar (skylles i kogende vand med lidt Atamon) og lad dem køle af.
2 comments
Sikke nogle fantastisk billeder, hvor ser det godt ud.
Mange hilsner fra en foodie
Newyorkerbyheart
Hej. Jeg fandt din blog via Madkultur, og blev overrasket over at se du bruger kvæder -kender ikke så mange der gør ;O)
De er også Rigtig gode i mad, gryderetter i tern mm. Vi brugte dem også til jul i anden-Fantastisk*S