Til vores årlige vejfest havde festudvalget besluttet at husets bidrag skulle være en kagemand. Efter lidt “surfen” rundt på nettet, fandt jeg en opskrift baseret på vandbakkelsesdej som lød til at være nem og god.
Med det som udgangspunkt vovede jeg at eksperimentere lidt for at gøre den ekstra god.
Jeg tilsatte derfor marcipan til dejen ( så bliver den også en anelse mere fast) og supplerede med en god chokolade- og pynte-topping foruden den obligatoriske fordeling af med slik.
Både voksne og børn amputerede den stakkels kagemand op til flere gange.
De chokoladeglade gik til benet, medens de små piger foretrak hovedet (mon det skyldes den lyserøde farve?).
Selvom kagemanden var stor, blev han hurtigt mindre og forsvandt – som dug for solen – til den allersidste krumme.
opskriften på denne kagemand passer til en stor bageplade eller to almindelige.
6 dl vand
260 g smør
1 tsk salt
1 tsk sukker
300 g mel
6 æg
150 g marcipan
Vand, margarine, salt og sukker varmes i en gryde.
Melet røres i til en stor vandbakkelses dej. Rør godt igennem til dejen er jævn og blank.
Lad gryden afkøle lidt og tilsæt et æg ad gangen. Rør grundig og godt mellem hvert æg.
Høvl marcipanen direkte ned i gryden og rør det hele godt igennem en sidste gang.
Fordel så dejen i et tyndt lag på bagepladen og bag ved 220 grader i 20-30 minutter.

Medens kagemanden bager kan du tilberede glasurene:
Chokoladeglasur
75 g god mørk chokolade
75 g god mørk chokolade
75 g piskefløde
2 tsk lys sirup
Varm en skål med chokoladen og fløden over vandamp. Skålen må ikke røre vandet.
Når chokoladen er helt smeltet, tages skålen af og først nu piskes det hele igennem.
Fordel glasuren på den afkølede kagemand. Glasuren virker temmelig flydende i starten, men bare rolig, den hærder til en delikat konsistens.
Pyntetopping
200 g smør
250 flormelis
3 spsk kogende vand
Smørret varmes til det er smeltet. Flormelis piskes godt igennem med 3 spsk kogende vand.
Brug det hvidt som der er, eller farv det efter smag og behag med lidt frugtfarve.
Allersidst pyntes du kagemanden i festtøj med slik.
12 comments
Hej. Vi er igang med din kagemand, men vi synes godt nok at dejen er lidt tynd. Så er det altså svært at forme arme og næse. Men ellers go geist.
Hej Manne,
Jeg spekulerer på hvad der mon gik galt:
Er du sikker på at I har rørt æggene godt nok, og et ad gangen? Eller har I ladet den afkøle for længe, for så æggene ikke binde. Dejen skal stadig være ret varm når æggene røres i. Den er som nævnt baseret på en vandbakkelsesdej som netop bliver tilpas fast og nem at forme. Håber for jer at projektet alligevel lykkes!
Bedste hilsner Køkkenskriveren
Hej,
jeg har også lige forsøgt mig med opskriften men får også en meget tynd dej ud af det? Jeg varner de første ingredienser op ved ca. 4 (ud af 12) på kogepladen, lader det køle 3-4 minutter inden jeg grundigt rører ét æg i af gangen, og alligevel er det meget tyndt – skal der mon mere mel i?
Håber på et hurtigt svar, da jeg skal bruge den til fødselsdag imorgen 🙂
Mvh
Diana
Hej Diana,
Håber du fandt ud af det, med kagemanden! Jeg må prøve opskriften igen og se hvor flydende den bliver og om der er noget galt med den!?
Den lykkes jo for mig dengang jeg lavede den, som du kan se på billedet….
Mvh
Køkkenskriveren
Hej. Husk at når man laver vandbakkelsesdej, må man ikke bruge håndmixer når dejen piskes, det skal foregå med håndkraft, med en piskeris, ellers bliver dejen meget tynd.
Hej.
Hvis I lader vand og fedtstof koge inden malet blandes. Melet røres i med en grydeske til dejen slipper både gryde og ske. Herefter afkøle massen ganske lidt og får den rette temperatur når æggene piskes i.
Super tip med marcipanen.
Kh Mie
Hej Bente og Mie,
Tak for jeres supplerende kommentarer og gode anvisninger! Vandbakkelselsesdej er nem at lave, men kan netop drille, hvis man ikke får dejen til at binde godt sammen til den er blank og slipper gryden for hver gang man har rørt et æg i.
Bedste hilsner
Angela
Hej.
Er der nogen der ved om man kan bage den dagen før, eller bliver den kedelig af at stå?
mvh Karina
Hej Karina,
Hvis du undgår at den tørrer ud, ved at pakke den lidt ind, tror jeg sagtens den kan holde sig til næste dag.
Bedste hilsner
Køkkenskriveren
Hej.
Denne dej var meget vellykket da jeg lavede den i fredags.
Jeg piskede æggene med en håndmikser, og den blev god, alligevel. og var meget populær blandt vore gæster.
Mange tak for en god opskrift!
Hilsen Kamilla
Fin opskrift, hvis man vil lave omelet.
Jeg fulgte opskriften og den blev helt fin!