Via mit arbejde stødte jeg ind i to ualmindelige skønne ildsjæle
Pigerne, Johanne og Julie, driver et spændende eventkøkken – naturefoods.dk – som står for Cradle to Cradle inspireret event catering. Vi kontaktede dem, fordi vi havde fået et tip om at de var gode til at lave madanretninger til receptioner.
Superwood er grantræ og jeg gav dem udfordringen i vores samarbejde, at servere mad med gran. Julie fik fluks indsamlet gran og så blev der afprøvet ideer og opskrifter.
Det viste sig, at gran i mad er en overraskende velsmagende og unik ingrediens, som vi, ovenpå de lækre smagsoplevelser, fik lyst til at dele med andre. Dermed var ideen til en lille opskriftsbog baseret på mad med gran født. Vi fortsatte samarbejdet omkring opsætning af opskriftsbogen og udvælgelse af gode opskrifter.
Desværre er den ikke til at få mere, den blev hurtig efterspurgt. Men Johanne og Julie faktisk fået udgivet en revideret udgave efterfølgende. Du kan finde den her: http://www.arnoldbusck.dk/boeger/kogeboeger/mad-med-gran.
Opskriftbogen indeholder nyttige oplysninger om gran, bl.a. hvordan og hvornår du indsamler gran. Hvordan du opbevarer/sylter og selvfølgelig en masse supergode opskrifter på forretter, drikke, hovedretter bagværk og desserter.
En af mine favoritter er forretten med gedeost, gransirup og pinjekerner, eller f.eks. granlimonaden, som har en helt enestående liflig frisk smag.
Und dig selv disse unikke smagsoplevelser, få samlet de lysegrønne topskud til foråret, og prøv nogle af opskrifterne. Kan du ikke vente, så prøv alligevel nogle opskrifterne, for de er rigtige vindere, som f.eks.denne cheesecake her.
9 comments
Hejsa… Gran i maden lyder jo rigtig spændende og nordisk. Jeg læste i jeres lille bog at det kun var muligt at bruge gran fra skud, hvilket betyder at der kun kan anvendes frisk gran få gange om året. Er der en grund til at man ikke kan bruge deciderede grangrene i lage osv., og dermed bruge frisk gran hele året? Er der nogen der har lidt erfaring og viden omkring brugen af efterårs/vintergran til madlavning…
Mvh Allan
Hej Allan,
Jeg har talt med forfatteren, Julie, som siger følgende:
Du kan godt bruge gran nu , men skal vide at det smagen bliver mere bittert og granspidserne bliver for hårde til at man kan bruge dem i mad.
Hvis du gerne vil prøve at lave noget med gran nu, vil det bedste være at holde sig til sirup og grangele. Ellers er det i april og maj man skal plukke de lysegrønne spidser. Til gengæld er gran på det tidspunkt så lækker og delikat en ingrediens i madlavning, at man tror det er løgn.
Jeg ved det, for jeg har haft fornøjelsen at smage de fleste retter i opskriftbogen.
Bedste hilsner
Hejsa Angela…
Tak for dit hurtige svar 🙂 Jeg havde selv en fornemmelse af bitterheden i gran her i vintertiden. At nålene er hårde og dermed ikke egnet til mad er indlysende. Men jeg er i gang med at udvikle nye opskrifter på marinerede sild til julen, og her er gran jo oplagt som en af mulighederne. Og vintergran vil sikkert være rigtig fin til marinaden…. Jeg glæder mig til de små skud kommer frem, så jeg kan afprøve de nye muligheder der opstår der.
Mange tak for hjælpen 🙂
Allan
De små lysegrønne grangrene er meget lækre lagt i en agurkesalat lage og serveret som tilbehør til alle stegeretter.
Held og lykke
Jette
Hej Jette,
Det lyder lækkert, så det vil jeg prøve. Nu varer det jo ikke lang tid før vi kan plukke!
hvad med suppe, lavet på gran?, det kan man vel hele året rundt?
Hej! Kan man bruge hvidgran eller SKAL det være rødgran?? er der en forskel?
Kan man stadig få fingre i bogen? Det er jo sæson nu 🙂
Hej Merete,
Johanne og Julie faktisk fået udgivet en revideret udgave efterfølgende hos Arnold Busk
Bedste hilsner
Angela