Denne opskrift på de bedste grovboller har jeg fået fra min veninde Lene.
Den er nem, og så er den hurtig sat over om aftenen. Og så er opskriften sund og taknemmelig for variation i forhold til hvad der er i køle- og køkkenskabet eller hvad man har lyst til. Har man ikke noget surmælksprodukt, kan det erstattes af noget olie.
Jeg plejer for det meste at lave dobbelt portion. Det er så dejlig nemt at have en god portion i fryseren at tage af. Og skal man lige skal have en enkelt bolle til morgenmaden er den hurtigt tøet op på brødristeren, eller endnu hurtigere med kun 30 sekunder i mikroovnen.
Gær på størrelse med en til to ærter
1/2 l lunkent vand
1-2 teske salt
En spsk. honning
1 dl yoghurt eller tykmælk eller skyer eller ….
8 dl hvedemel (evt. lidt mere)
3 dl grovmel (rugmel/grahamsmel/eller…)
1 dl havregryn
1 dl femkorns-blanding eller hvad du har af kerner, hørfrø og lignende
Rør vand, salt og honning godt sammen i lidt lunket vand, indtil det hele er opløst. Tilsæt herefter resten af vandet og yoghurt eller lignende.
Tilsæt noget af melet og det grove mel (hvad du har og hvad du kan lide) indtil det bliver en grødagtig masse.
Herefter tilsættes havregryn og femkorns-blandingen (eller kerner/nødder…) og rør sammen. Tilsæt evt. lidt mere hvede eller speltmel og rør videre til dejen er en sej grød.
Lad dejen hæve natten over, evt. i køleskabet hvis du lader den stå længere.
Med en ske tages så meget som svarer til en bolle og sættes på en bageplade.
Bollerne skal først bage ca.10 min ved 230 grader, skru ned til 180 grader og bag yderligere 10 til 15 til de er færdigbagte.
Hold øje med dine grovboller (tiden er forskellig fra ovn til ovn), de er færdigbagte når de lyder hule, hvis du banker på dem.